INSTORE MATERIALEN

Waarom FSC niet duurder is

In onze bedrijven krijgen we nogal eens de opmerking dat FSC duurder is dan niet gecertificeerd hout. En dan met name het hardhout uit tropische bossen. Als we naar de prijs op de factuur voor de klant kijken, dan is dat inderdaad voor de hardhoutsoorten meestal het geval. Wat we daar meestal niet bij vertellen, is dat de kosten voor de maatschappij als geheel eigenlijk veel hoger liggen. Kaalkap zorgt in deze gebieden van de wereld voor een enorme negatieve impact op het milieu en de leefomgeving van de mensen en dieren die in deze gebieden wonen.

FSC Nederland heeft daarom de FSC impacttool ontwikkeld voor Tropisch hout. In deze tool staan zo’n 30 tropische houtsoorten die wij veelal ook verhandelen. Voor deze soorten kan de impact zichtbaar worden gemaakt en uitgedrukt worden in euro’s. Laten we eens een rekenvoorbeeldje pakken.

Stel: niet gecertificeerd Red Meranti kost zo’n €1000 per m3. En FSC Red Meranti kost 20% meer, €1200 per m3. Als we 1 m3 Red Meranti in de tool invullen, zien we dat de vermeden kosten voor CO2 uitstoot €232 bedragen en de vermeden kosten voor de impact op de biodiversiteit zelfs €3863. Dit is samen meer dan €4000. Kosten waar de maatschappij voor opdraait om deze negatieve impact weer ongedaan te maken. Als we dit vertalen, zien we dat het niet gecertificeerde hout eigenlijk zo’n €5000 (€1000 + €232 + €3863) kost. Als je dit afzet tegen de €1200 die FSC gecertificeerd hout kost, dan is het eigenlijk gek dat we de mensen aan de andere kant van de wereld voor deze kostenpost op laten draaien. Critici kunnen van alles op deze tool aan te merken hebben, bijvoorbeeld dat de tool uitgaat van volledig kaalslag als het hout niet gecertificeerd is, maar stel dat dit maar voor de helft of een kwart zo is, dan nog blijft je argumentatie overeind. Kortom ik denk dat dit een nuttig tool is om onze klanten te overtuigen ook hardhout gecertificeerd te kopen en dat je die meerprijs op de factuur meer dan terugverdient met de positieve impact in de landen waar deze bossen staan. Meer info klik hier.

FSC calculation wood

Martin Bijleveld

Martin Bijleveld

Manager duurzaam bouwen at Veris Bouwmaterialengroep
Martin is verantwoordelijk voor de uitwerking en implementatie van duurzame projecten binnen Veris.

martinbijleveld@veris.nl of 0183 650 146
Martin Bijleveld

Latest posts by Martin Bijleveld (see all)

Labels:, , , ,

Martin Bijleveld

Martin is verantwoordelijk voor de uitwerking en implementatie van duurzame projecten binnen Veris. martinbijleveld@veris.nl of 0183 650 146

Laat een reactie achter